JAN SEIDES – UNSUNG

Jan Seides is een Amerikaanse folkzangeres en songschrijfster uit Austin, Texas die in 1992 op plaat debuteerde met haar album “Slowly But Surely”, hetgeen haar toen in de vakpers al meteen vergelijkingen opleverde met o.a. Nanci Griffith en Joni Mitchell. Daarna volgden nog meerdere albums met “Everyday People” uit 2002, “Family Album” uit 2007 en “Siren Song” uit 2013.

Dit jaar verscheen dan in het voorjaar een vijfde studioalbum van Jan Seides onder de titel “Unsung” met daarop twaalf nieuwe eigen composities die ze samen met Lorrie Singer en Bradley Kopp heeft ingezongen. Opvallendste kenmerk van deze plaat is dat er bij alle liedjes enkel instrumentale begeleiding van akoestische gitaren te horen is, gespeeld door albumproducer Bradley Kopp en Jan Seides zelf.

Op de video bij deze recensie kunt u een akoestische live vertolking van het nummer “Rachel’s Sister” horen en zien. Het is de tweede track op dit album, een plaat waarmee alweer maar eens bewezen wordt dat de beste folksongs nog altijd in de goede oude troubadourstijl worden gebracht, zonder veel franjes of instrumentale hoogstandjes. Een selectie van de volgens ons mooiste nummers op “Unsung” luidt als volgt: “Your Neighbor’s Garden”, “Mighty Goliath”, het lichtjes door bluesmuziek geaffecteerde “Mom Always Liked You Best” en “Because It’s Gonna Rain”.

Jan Seides werd in Detroit geboren als dochter van Joodse ouders en ze groeide op in New York. Ze was altijd al gefascineerd door religie en de Bijbelverhalen en vanuit die historische teksten vertrok ze dan ook meestal bij het schrijven van de nieuwe nummers voor het album “Unsung”. Zo is “Rachel’s Sister” een Bijbels verhaal over Leah, wiens echtgenoot Jacob eerst wilde trouwen met Rachel, maar werd gedwongen om met haar zus Leah te trouwen. Ook “Your Neighbor’s Garden” vertrekt van een Bijbels verhaal over David die de vrouw Bathsheba verkrachtte, zwanger maakte en haar man vermoordde. Toch leuk en inventief als je van zo’n vreselijk gebeuren en van andere nooit eerder vertelde Bijbelverhalen zulke mooie, melancholische traditionele folksongs kan maken.

(valsam)
“The American singer-songwriter Jan Seides from Austin, Texas started her career in 1992 with the release of her debut record ‘Slowly But Surely’. That way she also developed her musical career which resulted now in the release of her fifth album “Unsung” with acoustic traditional folk songs about unheard and untold stories derived from the magic tales that appear in the Bible.“ – www.rootstime.be

 

 

Artiest info
Website  
 

CD Baby

Label: Artsong Music
Info: Hemifran

video